WordPress Plugins

Met plugins kun je oneindig veel functies toevoegen zoals sliders, galeries, formulieren, polls, winkelmodules, social sharing en SEO. Hier een aantal oefeningen met de populairste plugins.

Veel van onderstaande plugins – of varianten daarop – staan ook al in het Jetpack. Dat is een verzameling met populaire en handige plugins. Jetpack staat op WordPress.com standaard aan. Op je eigen WordPress-site kun je het Jetpack ook als plugin aanzetten. Er wordt soms gebruikt gemaakt van shortcodes: die code kan je in een pagina plakken.

Galerie. Probeer eerst de standaard WordPress galerie uit, zonder plugin dus. Lees de gallery info. In een Bericht of Pagina klik je Media toevoegen > en dan Galerie. Het werkt mooier en beter met de plugin Easy Fancybox (een variant op Lightbox) dus probeer die ook meteen uit. Je kan ook uitgebreide plugins voor galeries gebruiken zoals de NextGEN gallery, die heeft enorm veel opties. Een tip is ook de Responsive Gallery.Jetpack heeft voor galeries de Carrousel.

Contactformulier. Activeer de plugin > Contact Form 7. Bekijk de opties, en lees de info daar ook, maak je eigen contactformulier en plaats de shortcode in de betreffende pagina’s zoals je Contact-pagina. Zet Reacties op deze pagina eventueel uit via Scherminstellingen (rechts bovenaan) > Reacties aanvinken > en dan op de pagina onderaan Reacties toestaan UITvinken. Want anders heb je een formulier en ook nog eens een reactie-formulier: dat ziet er natuurlijk niet uit. Jetpack heeft ook een Contact form.

Favicon. Sinds 4.3 zit dit in de Thema-opties (Weergave > Customizer > Site identiteit). De oude manier kan ook nog: Activeer een Favicon-plugin (zoals Real, of die van Jetpack) en stel die in. Check dan ook je mobiele web app icon op je mobiel (voeg je website toe aan je startscherm). Na toevoegen op je startscherm is je website dus al een App geworden. Zie de tips over responsive design.

Column Shortcodes. Om kolommen te maken zonder HTML / CSS. Activeer de plugin en naast de knop “Add Media” zie je nu een knop staan waarmee je kolommen kan kiezen. De shortcodes worden dan in het artikel toegevoegd,  en de inhoud van de kolom zet je simpelweg tussen deze shortcodes.

Statistics. Activeer bijvoorbeeld WP Statistics, en bekijk de opties. Nog beter en uitgebreider is Google Analytics, dat kan ook met plugins. Zet meteen vanaf het begin een van deze statisieken aan, ook al gebruik je het niet. Later heb je er profijt van.

Social Media. Probeer OSD Social Media Sharing, of “Delen” in Jetpack, of andere Social Media plugins. Dat zijn allemaal Sharing Buttons. Je kan een post ook automatisch delen op social media, bijvoorbeeld met Social by Mailchimp, of met Publicize(Publiceren) in het Jetpack. Via Extra Sidebar Widgets in het Jetpack kun je ook Facebook Like buttons  of je laatste Tweets automatisch in de sidebar tonen. En als je wil dat men reacties kan achterlaten via hun social media accounts kan dat ook, bijvoorbeeld met Jetpack-Opmerkingen.

SEO. Activeer Yoast SEO. Deze plugin helpt je om je Berichten Google-vriendelijk te maken. SEO (Search Engine Optimization) is extreem belangrijk voor je website. Je wil gevonden worden, en hoog in de zoekresultaten komen. Bij het schrijven van elk bericht krijgt je nu gerichte tips.

  • Onderaan het bericht, bij SEO > algemeen, geef je de Focus zoekterm op waarop je gevonden wil worden.
  • Die zoekterm mag ook 2 of 3 woorden zijn. Zoek  de best scorende variant van jouw zoekterm op Google Trends.
  • Bewerk de berichten totdat alle punten onderaan bij SEO op groen staan. Uitleg staat erbij.
  • Bij Titel bedoelen ze niet de titel van het bericht, maar de titel van het Google-blokje. Dat blokje laat zien hoe je pagina in de zoekresultaten toont. Je kunt onder dit blokje de titel en de meta-description wijzigen.
Wordpress SEO by Yoast
SEO WordPress Yoast – WordPress cursus

Slider. In sommige thema’s zit er al standaard een slider, zoals bij Vantage. Bekijk daar dan de thema-opties en pas de slider aan.  Als je zelf een slider-plugin aanzet kan je met de shortcode die slider ergens plaatsen. Helaas kan dat vaak niet bovenaan. Dan moet je de shortcode in de PHP-templates zetten, en dat kan niet op de leerlingen-multisite of op de gratis hosting bij WordPress.com. Als je zelf de eigenaar van de site bent (oftewel je eigen hosting hebt) kan dat wel: dan kun je via Weergave > editor alle HTML en PHP aanpassen, of via FTP die bestanden aanpassen.

Poll en Quiz. Zie de betreffende plugins.

PDF Embedder. Met een plugin zoals Pdf Embedder kun je een pdf  afbeelden in de pagina. Het kan zelfs een multi-page pdf zijn.

Video gallery. Met een plugin als Vimeography kun je een video gallery maken.

Portfolio plugins. Hier een lijstje met de 9 beste Portfolio plugins.

WordPress Avatar: om custom Avatars bij Gebruikers af te beelden.

Google Maps: handig en leuk, bijvoorbeeld WP Google Maps.

Easy Google Fonts: aangepaste fonts en typografie. In plaats van fonts met een plugin kan het ook direct met Custom CSS. Een Google Font roep je dan zo aan (zie de Google Fonts website):

@import "http://fonts.googleapis.com/css?family=Roboto";

Elementen style je dan als volgt, in je Custom CSS:

h1, h2 {
 font-family: "Roboto";
}

Je eigen fonts kun je omzetten naar webfonts met een web font generator zoals Fontsquirrel. In de Custom CSS zet je dan iets neer als:

@font-face {
 font-family: 'Impact';
 src: url('http://server.nl/css/impact.eot') format('eot'), url('http://server.nl/css/impact.woff') format('woff'), url('http://server.nl/css/impact.ttf') format('truetype'), url('http://server.nl/css/impact.svg') format("svg");
 font-weight: normal;
 font-style: normal;
}

Overige plugins

Een aantal plugins zou je standaard aan kunnen zetten: Delete Original ImageHTML Editor Syntax Highlighter en Simple Custom CSS. Custom CSS zit ook al in het Jetpack. Akismet is een plugin om spam te voorkomen; dat kan gratis. BBPress is een plugin voor een community, hier staat een vergelijking van commenting-pluginsList category posts kan een lijst tonen van alle artikelen in een bepaalde categorie, met allerlei opties. Bij een website die nog niet online mag kun je  de plugin Coming Soon Page & Maintenance Mode  gebruiken. Daarin kun je o.a. ook een meta-redirect zetten naar een andere tijdelijke website, via Advance > Header scripts, bijvoorbeeld zo:

<meta http-equiv="refresh" content="2;url=mijnanderesite.nl" />

WordPress beveiliging en updaten

Voor extra beveiliging kan je een plugin tegen DDOS-misbruik activeren (Remove XMLRPC Pingback Ping) en een plugin voor Brute Force Login Protection. Ook in het Jetpack zitten dat soort plugins. Je kan ook zeer uitgebreide beveiliging aanzetten, zoals met Wordfence. Tijdens het installeren van WordPress op je eigen server krijg je vaak ook al extra beveiligingsopties.

Omdat plugins ook kwetsbaar zijn moet je die regelmatig updaten. Handmatig vanuit het Dashboard, of automatisch, via de instellingen direct op de server, of via het gratis WordPress.com account (sowieso handig en ook nodig voor het Jetpack). Het heeft ook zin om WordPress zelf regelmatig te updaten voor verbeterde veiligheid. Een thema updaten kan ook, maar handmatige aanpassingen aan het thema gaan dan verloren; die moet je dan opnieuw doen, of je moet een child-theme maken.

WordPress backup en snelheid

Updaten kan altijd fouten met zich meebrengen, dus een  Back-up is aan te raden. Dat kan vaak direct op de server, automatisch, maar het kan ook met plugins zoals UpdraftPlus Backup/Restore. Deze populaire plugin kan van alles, zoals backups maken op je Dropbox of Google Drive.

Je kan een WordPress site sneller maken met een Cache plugin zoals ZenCache of WP Super Cache. Hier meer tips om snelheid en performance te verhogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *